Kola

Kola – det underbara sega och söta godiset som vi främst kokar i juletid. Men kola är fantastiskt gott och passar att koka året om!

Vilken konsistens och hårdhet man vill ha på sin kola är en smaksak. Det som avgör hurdan kolan blir i konsistens och hårdhet är vilken temperatur sockret når upp till. Längre koktid ger högre temperatur på sockret som gör kolan hårdare. Vid 122 grader Celsius blir kolan mjuk, vid 125 grader blir den seg med mjuk yta, 126–130 grader gör kolan ännu lite segare och lite hård, 130–145 grader ger en hård kola med seghet i mitten och vid 150–160 grader blir kolan lika hård och knaprig som karameller. Om du saknar kökstermometer kan du istället göra ett kulprov för att se om kolan är färdig. Då tar du en sked kolasmet och lägger i ett glas med kallt vatten. Är kolan färdig går den att forma till en kula.

En sak som är viktig att tänka på när man äter kola är att ta det försiktigt med de hårdaste kolorna, då det finns en viss risk att tänderna tar skada. Kolor som är både sega och lite hårda fastnar lätt mellan tänderna, så när man har ätit klart kolan bör man borsta tänderna. Använd en tandkräm med fluor och borsta noggrant.

Nedan är ett grundrecept på kola samt förslag på olika smaksättningar. Prova gärna själv med olika kombinationer av smaker för att hitta din personliga favorit. Det går såklart bra att byta ut smöret och grädden till laktosfritt eller mjölkfritt alternativ.

Recept på kola

Du behöver

100 gram margarin eller smör

2 dl matlagningsgrädde

1 dl ljus sirap

valfri smaksättning, till exempel vaniljpulver, lakritspulver eller kakao

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Tillsätt övriga ingredienser.

3. Koka upp och låt koka under omrörning tills önskad temperatur har uppnåtts.

4. Häll kolan i en bakplåtspappersklädd form och låt stelna.

5. Skär kolan i bitar.