5 skäl att äta frukt och grönt varje dag

Gott, nyttigt och vackert, det finns många skäl att äta frukt och grönt varje dag. Här har du fem av dem!

1. Frukt och grönt innehåller viktiga näringsämnen

Det brukar sägas att man bör äta minst fem mål frukt och grönt varje dag. Helst ska frukterna och grönsakerna bestå av så många färger som möjligt, för då vet man att man får i sig många viktiga näringsämnen.

Alla har sina egna rutiner, och det kan ju vara så att du exempelvis gör goda sallader eller grytor och på så sätt får i dig de viktigaste näringsämnena dagligen. För andra är det kanske så att de äter ett äpple eller morot till mellanmål.

Så länge man äter frukt och grönt spelar det egentligen ingen roll hur man gör det! Bara man gör det, så att säga. Med en färdig fruktkorg från Fruktleveransen är det enkelt att ha fruktätande som rutin och att därmed få i sig nödvändiga näringsämnen vare sig korgen beställs till jobbet eller hemmet.

Vitaminer, mineraler samt aminosyror är bara exempel på vad du får i dig när du äter mat från växtriket. Kroppen behöver få i sig ansenliga mängder näringsämnen för att fungera normalt. Brist på något av ämnena kan leda till en allmän hängighet liksom till sjukdomar.

2. Frukter och grönsaker gör matlagningen roligare

Vad händer om du blandar äpplen och päron? Genom att mixa olika frukter och grönsaker från exempelvis Fruktleveransens korgar kan du upptäcka nya smaksensationer. Kött, fisk och fågel i all ära, men utan ingredienser från växtriket blir maten ganska platt.

Matlagning och bakning kan vara ett äventyr. Då måste du dock utmana dig själv genom att prova nya ingredienser. Olika saker reagerar olika tillsammans med varandra. När du byter ut broccoli mot tomat får grytan en helt annan smak, och så även när du byter ut äpple mot banan i muffinsen. Prova dig fram bland ingredienserna!

3. Frukt och grönt gör maten färggladare och vackrare

När maten innehåller frukter och grönsaker blir den väldigt mycket mer estetiskt tilltalande. Det är oftast färgerna på frukterna och grönsakerna som gör rätten vacker. Och visst blir man glad när man har en av Fruktleveransens fruktskålar framför sig! Hela rummet lyser upp i regnbågens färger.

4. Frukterna och grönsakerna är kalorisnåla men mättande

Frukt och grönt innehåller ytterst få kalorier, samtidigt innehåller de rikliga mängder fibrer. Fibrerna är inte bara nödvändiga för smidiga tarmrörelser, de ger en bra mättnadskänsla. Trots att du äter kalorisnålt kan du alltså känna dig mätt. Av den anledningen är ett äpple eller en morot ett bättre mellanmål än en bulle eller kaka, som egentligen inte är så fiberrikt.

5. Frukt och grönt kan bli ett inspirerande odlingsprojekt

Att odla sin egen mat kan vara fantastiskt inspirerande. Även om det är lyxigt med en färdig grönsaks- eller fruktleverans kan det vara tillfredsställande att äta sina egenodlade jordgubbar, päron eller tomater. Smaken blir oftast fylligare på hemmaodlade frukter och grönsaker.

Om du letar efter en ny hobby kan frukt- och grönsaksodling därför rekommenderas.