Tacogratäng kan det aldrig gå fel med. I klassisk tacos används det vanligtvis någon typ av kött, vare sig köttfärs eller kyckling. Men det finns en vegetarisk variant för dig som inte äter kött. När du ska börja med maten kan du passa på och göra både egen tacokrydda och guacamole.
Allt du behöver:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chilifrukt
3 matskedar rapsolja
500 gram krossade tomater
1 gul och 1 röd paprika
350 gram ärtproteinfärs
Rökt paprikapulver, salt och peppar
1 lime
vegetabilisk riven ost
Hemmagjord tacokrydda
2 matskedar chilipeppar
1 matsked lökpulver
1 matsked vitlökspulver
1 matsked chilipulver
1 matsked malen spiskummin
1 matsked paprikapulver
1 tesked torkad oregano
1 matsked salt
En halv matsked peppar
1 matsked socker
2 matskedar majsstärkelse
Hacka vitlök, lök, chilin och fräs det i olja tills löken är mjuk. Tillsätt färsen och steg i 3-4 minuter. Hacka paprikorna och tillsätt de tillsammans med de krossade tomaterna till färsen. Tillsätt sedan den hemmagjorda tacokryddan och rör om. Låt det småkoka i 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt, peppar och lime. Fördela blandningen i en ugnssäker form och strö över den vegetabiliska osten. Gratinera i ugnen cirka 10 minuter. Garnera med tortillachips och guacamole. Du kan också garnera med några rädisskott, det ger smaken ytterligare ett lager men det är inte alla som tycker om rädisskott.
Guacamole:
2 avokador
Saft från en lime
1 matsked olivolja
1 röd spansk chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 scharlottenlök
1-2 tomater
salt och peppar
Dela, skala och kärna ur avokadorna. Mosa de tillsammans med olivoljan och limesaften. Tärna tomaterna fint och finhacka löken, vitlöken och chilin. Du kan också riva löken och vitlöken för att få ännu mindre bitar. Blanda samman alla ingredienser och tillsätt lite salt och peppar. Låt den stå och dra sig några minuer innan servering.