Tiramisu

Tiramisu är en mycket god dessert som kommer från Italien och finns i flera varianter. Den traditionella varianten görs med amaretto, vilket är en mandellikör. Om det inte är något du vill använda kan du helt enkelt hoppa över det och endast använda kaffe. När du tillagar din tiramisu kan du improvisera en hel del ifall du inte tycker om vissa ingredienser, främst vätskan.

Ingredienser:

500 gram mascarpone

5 matskedar socker

4 äggulor

3 deciliter vispgrädde

200 g savoiardikex eller ladyfingers

1,5 matskedar amarettolikör eller annan mandellikör. Går också bra med marsalvin och konjak.

4 matskedar starkt kaffe

1 matsked kakao

Tillagning;

Blanda grädden med en matsked socker och vispa det ganska hårt. Blanda äggulorna, mascarponeosten och resten av sockret i en bunke och vispa. Rör ner marscarponesmeten med grädden och rör om försiktigt.

Blanda ihop kaffet och likören, här kan du välja om du vill doppa kexen i kaffet först eller om du vill hälla lite av kaffeblandningen över kexen efter du lagt de i formen. Se till att inte använda för mycket vätska, kexen kommer då bli alldeles för mjuka. Vill du inte använda likör kan du helt enkelt hoppa över det. Tycker du heller inte om kaffe kan du använda någon annan vätska, till exempel en saft eller bara vanligt vatten. Det behövs endast lite vätska för att mjuka upp kexen lite.

När du har lagt ett lager kex i formen häller du över ett lager av smeten så det täcker kexen. Sedan lägger du ytterligare ett lager kex och fortsätter skapa lager tills all smet är slut. Se till att det slutar med ett lager mascarponesmet.

Ställ in din tiramisu i kylen och låt den stå där ett par timmar. När du är redo att servera kan du pudra över lite kakao. Den är som bäst när den stått i kylen ett tag, men går lika bra att äta på direkten om du inte skulle ha tålamod att vänta.

Om du istället vill göra färdiga portioner istället för i en form kan du placera ett par kex och smet i ett serveringsglas. Om du vill kan du varva din mascarponekräm med lemoncurd eller annan smak du tycker om. Det finns som sagt en hel del olika varianter du kan välja mellan. Men den här ovan är en typisk tiramisu.