Det Asiatiska gatukökets godsaker

Sockersuget har länge varit en del av människan och den största faktorn till att vi bakar och lagar desserter och godbitar, i en form eller en annan. Det intressanta med detta är att olika kulturer har olika sätt att stimulera sockersuget. Här följer några av Asiens absolut läckraste godsaker:

Kue Putu, Indonesien

Denna ångade kaka, vanligtvis såld av gatuförsäljare, är tillagad med rismjöl som är smaksatt och färgat med pandan blad. Blandningen ångas traditionellt i bamburör; mitten av kakan är fylld med palmsocker.

När godsaken är färdigt ångad dammas kakan vanligtvis över med nygräddad kokosnöt. Kue putu och liknande varianter av dessa utsökta, färgstarka snacks finns också i Malaysia och Filippinerna, och vissa tror att de kan ha inspirerats av puttu – ett liknande mellanmål av indiskt ursprung.

Kulfi Falooda, Indien

Kulfi Falooda är en indisk glass gjord på långsamt kokad mjölk som är smaksatt med pistage, rosenvatten och saffran. Denna godsak är ofta toppad med olika tillsatser som söt basilikafrön, gelé eller rosvatten, och den garneras ofta med krossade nötter. Traditionellt sett åtnjuts Kulfi Falooda under sommaren i Indien och är vanligtvis tillagad hemma, men kan också hittas på menyerna i traditionella restauranger eller på specialiserade gatukök. I ett land som Indien där det är svårt att hitta en godisaffär eller till och med en godismaskin är gatukök det bästa alternativet för den sötsugna.

Roti Pisang, Malaysia

Denna söta variation i den traditionella malaysiska rotien använder bananer som bas. Den osyrade roti-degen sträcks ut tills den är väldigt tunn och skör, och kombinationen av skivade bananer, ägg och socker lindas sedan in i degen. Roti stekas vanligtvis tills den är gyllenbrun och krispig, och den serveras sedan skuren i mindre bitar som är dammade med socker och glaserade med kondenserad mjölk.

Denna godsak är enkelt att hitta på gatorna i Malaysia och avnjuts både som en söt frukost och som ett gott mellanmål.