Höstiga långkok

Vad passar bättre än ett mustigt långkok när dagarna blir kyligare? Långkok kan varieras i oändlighet.

Långkok i gryta på nöt eller vilt

Långkok i gryta är både enkelt och smakrikt. Med bara några få ingredienser får du fram en mycket djup smak. Tricket är att verkligen låta grytan sjuda tillräckligt länge för att få ett riktigt mört kött. Ett enkelt recept som passar för riktigt kulna höstkvällar kommer här:

Ta 1 1/2 kg högrev av nöt, hjort eller älg och skär i centimeterstora bitar. Bryn i omgångar och lägg sedan över i en större gryta. Hacka 2 gula lökar och 2 vitlöksklyftor, fräs i smör och lägg ner i grytan. Addera en liter vatten och några matskedar köttbuljong. Krydda med exempelvis kanelstång, paprikapulver, timjan, torkade tranbär, kummin och svartpeppar efter tycke och smak. Låt sedan allting puttra på svag värme under lock i minst 2 timmar tills köttet är riktigt mört.

Under tiden är det bara att luta sig tillbaka, läsa en bok eller varför inte scrolla på lite gratis dejtingsidor tills grytan är redo. Servera med ett härligt potatismos och saltgurka.

Trerätters med långkok

Varför inte bjuda hem vänner och bekanta på en trerätters där långkoket naturligtvis är huvudnumret? Som förrätt rekommenderas en enklare rätt som utgår från säsongens råvaror. Kantarelltoast är en höstklassiker som alltid går hem. Säsongens smaker går igenom också i huvudrätten som är baserad på svenskt viltkött som älg, hjort eller vildsvin. Servera huvudrätten tillsammans med en syrlig smetana för att balansera grytans mustiga smaker. Om du istället för kött vill göra en vegetarisk rätt som ger samma höstiga och varma känsla kan en linsgryta vara ett bra alternativ. Som avslutning passar det utmärkt med exempelvis en tiramisu tillsammans med ett glas portvin eller annat passande dessertvin.