Vitello blanco

De flesta är överens om att pasta kommer från Italien, men det finns de som säger att det först kom till i Kina och sedan spred sig till Italien där det började öka i popularitet. Oavsett var det kommer ifrån innehåller några av de bästa maträtterna någon form av pasta. En italiensk maträtt som är mycket god är Vitello blanco. Vissa säger dock att det endast är en roligare version av köttfärssås med spännande smaker. Det är dock ett bra alternativ till dig som tröttnat på vanlig köttfärssås och vill prova på någonting nytt. Dessutom går det relativt snabbt att tillaga.

4 portioner

400 g tagliatelle

500 g kalvfärs

Olja

Salt & Peppar

2 Vitlöksklyftor

1 och en halv deciliter vispgrädde

1 deciliter mjölk

1 matsked majsstärkelse

1 citron

Hackad rosmarin

Det första du bör göra är att starta pastavattnet. Sedan häller du lite olja i en stekpanna och bryn kalvfärsen. Krydda med lite salt och peppar samt pressa ner vitlöken i färsen. När du rört om det en stund kan du fortsätta med att blanda grädden, mjölken och majsstärkelsen innan du häller det över färsen och låter det sjuda några minuter.

Medan det sjuder kan du passa på att skölja citronen, riv skalet och pressa ut saften. Skalet tillsätter du i färsen och rör om, sedan kan du fortsätta med att tillsätta lite av citronsaften och smaka av. Det är inget bestämt mått om hur mycket av saften du ska tillsätta utan det är något du får avgöra efter smak. Det sista steget är att tillsätta rosmarin i såsen.

Pastan kokar du enligt anvisningarna på paketet. Om den inte är helt färdig när du är klar med såsen kan du låta såsen stå och puttra på svag värme medan du väntar på pastan.

Du kan välja om du vill äta maten som den är eller göra en liten sallad. Tips på sallad som passar till den här maträtten är:

150 gram sockerärtor

1 deciliter oliver med pimiento

En rödlök

65 gram mangoldskott

Du strimlar sockerärtorna, skalar och hackar löken och sedan blandar ihop de med oliverna och mangoldskotten. Det går mycket snabbt och du kan göra salladen samtidigt som du tillagar resten av maten. Den tar nämligen endast några minuter att göra och du kan låta den stå i kylen en stund tills resten av maten är färdig.