Gör egen pasta

Pasta är en av de mest användbara ingredienserna som finns i köket. Man kan äta pasta till i stort sett allt möjligt – från kött och fisk till grönsaker och ost. Det är också gott att servera pasta med enkla såser. Pasta går att tillsätta till soppor, gratänger, det går att använda som både huvudrätter och förrätter.

Pasta kommer dessutom i hundratals olika former. Du kan köpa de flesta varianter hos din matvarubutik. Men den allra bästa pastan är den du gör själv. Det är lättare än vad man kan tro och kräver endast en handfull ingredienser.

Grundreceptet

De enda ingredienserna du egentligen behöver för att göra egen pasta är durumvetemjöl och ägg. Du börjar med att sikta ner mjölet på bänken och gör en grop i mitten. Där knäcker du ner äggen och med hjälp av en gaffel, eller din hand, börjar du gradvis arbeta in mjölet i äggen. Hur mycket mjöl och hur många ägg du behöver beror på hur mycket pasta du vill göra. För 3-4 personer rekommenderas det att du använder minst 200 g mjöl och 2-3 ägg. Många väljer att tillägga en nypa salt i mjölet och en matsked olivolja till äggen innan de börjar arbeta ihop degen.

Efter du har blandat äggen och mjölet knådar du degen i några minuter innan du slår in den i plastfolie och låter den vila 30-60 minuter. Att degen får vila är ett av de viktigaste stegen, det gör nämligen att pastadegen blir mer elastisk.

Smaksätt din pasta

Det finns flera alternativ för dig som vill smaksätta din pasta. Du smaksätter genom att tillsätta andra ingredienser när du har siktat ut mjölet på arbetsbänken. Exempel på vad du kan smaksätta med är tomatpuré, färska örter, saffran och spenat.

Tomatpasta:Tillsätt ett par matskedar tomatpuré i gropen som du gjort i mjölet. Du måste också ta bort ett halvt ägg från receptet, annars blir degen för mjuk.

Örtpasta:För att göra örtpasta tillsätter du tre matskedar färska örter i mjölet innan du gör gropen och tillsätter äggen. Örterna måste finhackas.

Saffranspasta:Om du vill tillsätta saffran i degen måste du först blötlägga ett paket saffran i ett par matskedar hett vatten. Du tillsätter det sedan i äggen innan du blandar ner de i mjölet. Här rekommenderas det också att du tar bort ett halvt ägg.

Spenatpasta:Här kan du välja ifall du vill använda färsk spenat eller upptinad. Använder du färsk måste du först blanchera spenaten i kokande vatten i en minut. Sedan är det viktigt att du pressar ut så mycket vätska du kan. Efter du gjort det måste spenaten finhackas innan den blandas med mjölet. Efter du blandat spenaten i mjölet gör du gropen och tillsätter äggen.

Du kan också välja att göra fullkornspasta, då ersätter du helt enkelt durumvetemjölet med fullkornsvetemjöl.