Pannacotta – En traditionell italiensk efterrätt

Pannacotta är en mycket populär dessert som har en ljuvlig vaniljsmak och perfekt att förbereda dagen innan den ska serveras. Många kan tycka att det låter väldigt komplicerat med att tillaga en pannacotta själv tills de ser instruktionerna. Själva tillagningen går relativt snabbt, det är endast när den ska stelna i kylen som du måste ha tålamod. Ett tips om du inte är sugen på klassisk pannacotta är att testa en med blåbär smak, hallon och lakritspannacotta eller varför inte en med somrig jordgubbsmak. Det finns flera versioner av desserten, de vanligaste är dock dessa två:

Ingredienserna du behöver för 6 portioner är:

5 deciliter vispgrädde

2 gelatinblad

En halv deciliter socker

1 tesked vaniljsocker

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt de ligga i 5 minuter. Koka upp grädden och sockret i en kastrull och lägg till gelatinet. Rör om tills det smälter. Låt sedan grädden svalna. Sedan rör du ner vaniljsockret och fördela grädden i glas eller portionsformar. Ställ in de i kylen tills de stelnar, minst 3 timmar.

Annan variant av pannacotta – ingredienser:

3 deciliter mjölk

3 deciliter grädde

1 vaniljstång

2 matskedar socker

4 blad gelation

Tillagning:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll ner mjölken, grädden, sockret och fröna från vaniljstången i en gryta och sätt på låg värme. När gelatinbladen legat i blöt i 5 minuter, krama ur vattnet och lägg ner de i mjölken. Ta bort grytan från plattan och rör om tills gelatinbladen lösts upp. Fördela pannacottan i glasen och ställ in de i kylen.

Pannacotta med olika smaker och toppings

Det finns flera alternativ för dig som vill smaksätta din pannacotta. Tillagningen ändras dessutom inte särskilt mycket. Det enda du behöver göra är att lägga till en ingrediens. Exempel på smaksättningar:

Jordgubbar och ros: Tillsätt en matsked rosenvatten i gräddmjölkblandningen och ta bort vaniljen. Dekorera sedan pannacottan med jordgubbar.

Blåbär:Tycker du om blåbär kan du tillsätta några matskedar blåbär till gräddmjölkblandningen och dekorera pannacottan med mer blåbär.

Chai:Är chai något du tycker om kan du krydda mjölken med chaikrydda innan den värms upp och när pannacottan är färdig kan du strö över lite socker och kanel.

Kokosmjölk och lime:Byt ut mjölken till kokosmjölk och istället för vaniljen river du ner lite lime eller citronskal. Dekorera med mer skal eller kokosflingor.

Vit choklad:Choklad är något de flesta tycker om. Du kan välja om du endast vill dekorera med lite vit choklad på den färdiga pannacottan eller smält chokladen och häll över så det bildas ett litet lager. Vissa väljer till och med att blanda ner den smälta chokladen i mjölkgräddblandningen.

Kort sagt kan du tillsätta i stort sett vilken smak du vill till din pannacotta.