Avstressande mat

Mat är så mycket mer än något som behövs för överlevnaden. Att äta mat är ett rent nöje och associeras av många människor med glädje och njutning. Det finns idag ett enormt utbud av recept från precis hela världen som är tillgängliga för alla, och att smaka av olika rätter är både kul och spännande.

Alla vet att olika livsmedel innehåller diverse vitaminer, mineraler och fetter men däremot inte att olika ingredienser kan påverka humöret och den psykiska hälsan. Forskning har visat att det finns olika sorters mat som kan motverka oro, och därför kan hjälpa människor som lider. Stress anses idag vara en folksjukdom och kan leda till allt från sömnsvårigheter och brist på koncentration till högt blodtryck och håravfall, även kallat alopecia, som kan leda till ytterligare ångest och därmed bli en ond cirkel.

Mat och stress

Hur en människa hanterar stress och oro kan variera rejält från individ till individ, och så kallat tröstätande är ganska vanligt. Att använda maten som medicin innebär att man äter större kvantiteter men också att man i allmänhet har lägre motståndskraft mot sådant som är onyttigt, som till exempel chips och godis.

Det går att vända den här trenden och göra ätandet till något positivt och avstressande, men då gäller det att veta vilka ämnen som fungerar och varför. Bra livsmedel som dämpar stress är till exempel följande:

  • Fet fisk. Lax och makrill innehåller höga mängder omega-3, ett fett som motverkar det så kallade stresshormonet kortisol.
  • Baljväxter. På grund av det rika innehållet av magnesium som motverkar hjärtklappning och oro.
  • Ägg. Särskilt gulorna innehåller zink, ett mineral som jämnar ut humöret.
  • Yoghurt. Studier har visat att en god tarmflora fungerar avstressande på psyket.
  • Blåbär. Stimulerar produktionen av dopamin som ger en känsla av välbehag.

Ett exempel på hur man kan äta gott och avstressande att ge sig själv små doser av de ovanstående ingredienserna under dagens gång, till exempel yoghurt med blåbär till frukost, en omelett till lunch och en bit lax med ärtor till middag. Även örter verkar lugnande och därför kan en kopp kamomillte eller en liten brygd på passionsblomma utgöra en bra avslutning på dagen.

Skapa en avkopplande matmiljö

Omgivningarna spelar också en stor roll för hur man kan äta avstressande, och det finns en hel del rent praktiska saker som kan göra en enorm skillnad. Stäng av Tv:n och sätt på skön och lugn favoritmusik under matlagningen och middagen, kanske klassiskt eller lite jazz, tänd levande ljus och duka trevligt. Hur hemmet ser ut kan antingen ha en orosgivande eller avstressande effekt på psyket och genom att hålla det relativt rent och organiserat, ha lugnande färgkulörer och satsa på små ljuskällor skapar man en lugn atmosfär medan man äter.