Enkla pastasåser

Det finns en rad såser som passar utmärkt till pasta. Tomatsås, béchamelsås och pesto är dock de tre vanligaste. Känner du dig lat kan du köpa dessa färdiga hos din matvarubutik men för att få den bästa versionen av såserna rekommenderas det att du tillagar de själv.

Pesto:Lägg vitlök, pinjenötter och basilika i en mortel. Tillsätt lite salt och stöt allt tills det blir en smet. Lägg smeten i en liten skål och arbeta in parmesanost. Rör sedan ner lite olivolja tills såsen blivit tjock och krämig. Låt den stå i kylen tills den ska användas.

Tomatsås:Hätta upp olja i en kastrull och tillsätt finhackad lök och vitlök. Stek på låg värme tills det blivit mjukt. Höj till medelvärme och tillsätt krossade tomater, persilja, lagerblad, oregano, socker och tomatpuré. Låt det koka upp och sedan stå på låg värme i 15-20 minuter.

Béchamelsås:Häll mjölk i en kastrull och tillsätt svartpepparkorn, lagerblad, muskot och lök. Värm mjölken tills den nästan kokar innan du tar den från plattan. Låt det stå och dra i 10 minuter innan du silar ned mjölken i en kanna. Smält smör i en annan kastrull och pudra över lite mjöl. Stek under omrörning på låg värme i ett par minuter. Röd gradvis ner mjölken i mjölet och låt koka tills det tjocknar.