Mat under veckan

Mat kan vi inte vara utan och det kan för många personer vara av stor vikt att varje måltid är en smakupplevelse. Om man är nyfiken på mat så kan det vara roligt att variera lite, uppleva olika smaker, testa nya sätt att tillaga saker på eller ha temadagar eller temaveckor där man testar mat från olika delar i världen.

Vardagsmat

Det är inte varje dag man känner att det är jättekul att ställa sig vid spisen för att laga middag. Någonting som kan hjälpa är att förbereda ordentligt, laga extra mycket mat en dag om man vet att man kommer hem sent en annan dag. Exempelvis soppa är ju något som står sig i kylen eller går att frysa in och är lätt att värma på. Till det kan man sedan äta hårt bröd från Wasa med någon god ost eller kanske baka ett eget mjukbröd.

Mat för barn

Många barn kan vara lite selektiva med vad de äter men framförallt gillar de inte alltid det som de vuxna skall äta. Om man själv inte vill äta makaroner och korv varje dag kan det vara ett tips att blanda i saker som kan göra maten lite extra rolig. Exempelvis kan man ha i bladspenat i pannkakssmeten (mixa den) och vips har ni gröna pannkakor, samtidigt som barnen får i sig gröna blad. Man har faktiskt sett att det kan hjälpa barn att undvika få ätstörningar om man redan när de är små låter dem äta det som vuxna äter. Så ett tips kan vara att börja tidigt med att låta barnen testa all mat!

Vegetarisk mat

Varför inte testa att laga bara vegetarisk mat en vecka eller varför inte en hel månad eller ett år? Det finns en uppfattning om att vegetarisk mat skulle vara krångligare att laga men så behöver det absolut inte vara. Se exemplet ovan med att laga soppa. Varför inte göra en god mustig linssoppa eller en broccolisoppa? Man kan även göra egna hamburgare på bönor istället för att köpa halvfabrikat. Men om inspirationen och tiden tryter så finns det ett stort utbud av färdiga vegetariska produkter för den som vågar testa.

Festmat

Många längtar till helgen, få varva ner och bara njuta. Kanske vill man lägga lite extra tid och pengar på vad som skall ätas under helgen. Ska man sikta på sin paradrätt kanske? Eller ska man få gäster? Oavsett kan det faktiskt lyfta smakupplevelsen att laga maten från grunden, unna dig att faktiskt kolla i den där kokboken i köket och laga något extra gott. Kanske är det faktiskt dags att göra den där portersteken eller varför inte testa göra egen pulled pork?

Lycka till!