En underbar cheesecake

Cheesecake är en väldigt god efterrätt som kommer i många storlekar och smaker. Vissa tycker bättre om den bakade versionen medan andra väljer den med gelatin eller frusna varianten. Själva tillagningen tar inte särskilt lång tid, det är endast när du väntar på att den ska svalna eller frysa som kan ta ett antal timmar. Du kan hitta recepten här till flera cheesecake-varianter. Men du som är sugen på att baka en frusen variant hittar receptet här nedan.

Ingredienser:

3 ägg

1,5 deciliter strösocker

200 gram färskost, exempel Philadelphia.

2 teskedar vaniljsocker

3 deciliter vispgrädde

ca 10 stycken digestivekex

1 citron

Gör så här: Dela äggen. Lägg gulorna i en större bunke och vitorna i en lite mindre. Häll ner socker och vaniljsocker i gulorna. Vispa gulorna tills smeten blivit ljus och pösig.

Tillsätt färskosten och vispa tills smeten blivit jämn. Ta sedan fram ytterligare en bunke och vispa grädden tills den är lagom. Ungefär som när du vispar grädde till din efterrätt. Det är inte jättenoga.

Rör sedan ner grädden i gulorna på lägsta hastighet, om du använder el-visp. Det kan vara säkrast att röra ner det för hand. När du är färdig med detta kan du börja vispa äggvitorna. De ska vara se vispas till ett fast skum. Ett tips: När du kan vända bunken upp och ner utan att vitorna rör på sig är det klart.

Vänd försiktigt ner vitorna i gulorna med hjälp av en slickepott eller sked. Ta tid på dig så luften i vitorna inte försvinner.

Här kan du tillsätta önskad smak om du vill, till exempel rivet citronskal och ett par matskedar citronsaft. Du kan smaksätta med nästan vad som helst, tänk på att om du tillsätter vätskor finns det en chans att smeten blir för lös. Att göra en cheesecake utan smaksättning är dock lite gott som med.

Krossa digestivekexen och lägg hälften av de i botten på formen. Bästa är om du använder en rund form med avtagbar botten. Häll sedan smeten på kexsmulorna och strö på resten av kexen på toppen. Ställ sedan in din cheesecake i frysen minst 4 timmar. Det kan ta längre tid innan den är helt stelnad. Många väljer att låta den stå i frysen över natten. Kom ihåg att ta ut den 20 minuter innan servering, annars kommer det vara svårt att skära en bit. Servera gärna med hallon eller dina favoritbär.