Danska smörrebröd

Varför inte göra som i Danmark, bjud på goda smörrebröd. Man kan i princip ta vad som finns hemma och lägga på brödet. En smörgås kan vara lika mättande som en vanlig middag, och det går lika bra att dricka vin, öl som te till dem. I Danmark är vanligt att även ta en snaps när man äter dem.

Smörrebröd är mindre än vanliga svenska smörgåsar, och lite av Danmarks nationalrätt. De blev populära att servera i Köpenhamn på 1880-talet, och efteråt blev de små läckerheterna kända över hela världen. Smörrebröd kan ha oändligt många variationer och det går precis lika bra att ha ljust som mörkt bröd. I Danmark är deras grova rågbröd, med leverpastej eller rostbiff på, en vanlig variant. Andra kända pålägg är ägg, sill, lax, räkor och saltrulle med rostat lök. Det är heller inga problem att göra vegetariska smörrebröd med pålägg som till exempel lagrad ost, fikonmarmelad, tomat och sallad. Odlar man potatis är det också gott som pålägg tillsammans med gräslök, rödlök, sallad, tomat och gurka. Det är då både mättande och vegetariskt om det används mjölkfritt smör.

Först lägger man ett tunt lager smör/margarin på brödskivan, sedan ett salladsblad och därefter pålägget som ska toppas med grönsaker, lök, sill, hackad lök eller mycket annat, man själv valt. Det viktigaste är bara att smakerna passar ihop. Smörrebröd är roligast att göra om man tillverkar allt på egen hand. Bakar brödet, tillverkar rostbiffen, rostar löken med mera. Bor man på en gård och har tillgång till en rotorslåtter kan man odla de flesta råvaror själv och då blir det ännu godare. Ett annat recept är att ha panerad rödspättafilé som pålägg tillsammans med remouladsås, färska räkor, citronskiva, gurka, tomat och persilja ovanpå salladsbladet.