Att arbeta med mat

Om man gillar mat och att arbeta i köket finns det många olika yrkesområden man kan vara aktiv inom. En del av yrkena krävs det mycket utbildning och erfarenhet för att man ska klara av, men andra räcker det med en kortare utbildning för. I vissa fall är det också bara ett genuint intresse som krävs för jobbet.

Matbloggare eller kokboksförfattare

Som matbloggare eller kokboksförfattare måste man inte ha någon utbildning. Där räcker det med att man är intresserad av mat. Det kan dock vara bra att ha en del förkunskaper men de behöver inte vara dokumenterade. En stor fördel med de här yrkena är att man kan arbeta hemifrån om man vill. Det kan rent av vara en fördel eftersom att recept och arbetssätt blir mer personligt. Dessutom har man då koll på var alla saker finns i köket.

Kökschef

En kock finns på alla finare restauranger. Det är i regel en högre utbildad kock som har ansvar för det som lämnar köket. Personen lagar ofta inte maten själv, men provsmakar rätterna innan gästerna serveras.

Arbeta i storkök

I ett storkök arbetar både kockar, kallskänkor och andra. I ett storkök lagar man mat till skolor, sjukhus eller liknande. Det förekommer inte några á la carte eller finare rätter. Här ska större portioner som räcker till många tillagas. I regel krävs det viss erfarenhet för att vara aktuell för jobbet.