Linsgryta

Linsgrytor är en favorit för många vegetarianer. Det går hyfsat snabbt att tillaga och det går jättebra att frysa ner som matlådor. Passa på att göra ett storkok om du vet att du kommer ha ont om tid framöver. Då är det bara att du dubblar eller tripplar receptet här nedan. Du som är osäker på ifall den här linsgrytan är för dig eller inte kan självklart ersätta de ingredienser du inte tycker om eller leta efter en helt annan linsgryta. Om detta recept inte låter intressant kan du bland annathär söka efter andra fantastiska vegetariska recept.

Linsgryta med blomkål

För 4 portioner behöver du:

Smör

1 matsked curry

1 kryddmått chiliflakes

1 vitlöksklyfta

Ett litet blomkålshuvud, cirka 300 gram

1 gul lök

3 deciliter röda linser

8 deciliter vatten

En och en halv buljongtärning, grönsaks

10 körsbärstomater

200 ml kokosmjölk

2 salladslökar

Salt, peppar och koriander

Gör så här:

Finhacka löken, bryt blomkålen i buketter och fräs det i smöret med curryn och chilin. Riv ner vitlöken och fräs en minut. Blanda ner linserna, blomkålen och tillsätt vattnet plus buljongen. Låt det sjuda under lock i 10-15 minuter. Halvera tomaterna och lägg ner de i grytan. Tillsätt sedan kokosmjölken och låt allting koka upp i några minuter. Hur länge det ska koka får du avgöra själv, det brukar räcka med 5-10 minuter men det går lika bra att låta det stå dubbla tiden. Krydda med salt och peppar. Det sista du behöver göra är att ansa och strimla salladslöken, strö den på grytan och sedan eventuellt toppa det hela med lite koriander.

Du kan självklart hoppa över curryn ifall det inte är för dig.